Geoblog.pl    qualo    Podróże    Malta    Malta Marine Park
maj

Malta Marine Park

Malta
Malta, Naxxar

Tak jak wspomniałem, po Malcie podróżowaliśmy komunikacją miejską. To jest najlepszy środek transportu. Autobusy są nowe, z przyciemnianymi szybami, a w większości z nich działa klimatyzacja. Jeśli nie ma się biletu to można go zawsze kupić u kierowcy. Ciekawostką jest, że wszystkie przystanki na Malcie (z wyjątkiem pętli) są przystankami na żądanie. W zależności od sytuacji trzeba więc machać reką na autobus lb naciskac przycisk stop jadąc autobusem. Takie rozwiązanie powoduje, że autobusy nie mają sztywnego rozkładu jazdy. Przykładowo gdy linia ma 50 przystanków, na których może się zatrzymać, to na każdym z przystanków jest wywieszony ten sam rozkład jazdy pokazujący ważniejsze przystanki na całej linii i wskazujący o których godzinach dany autobus na tych większych przystankach jest. Trzeba więc się orientować w którym miejscu "rozkładu" się jest (między jakimi większymi przystankami) i mniej więcej wyliczyć godzinę, o której autobus może na naszym przystanku być.

Co do wizyty w akwarium - z Bugibby dojazd autobusem 12 w kierunku Valetty. Bardo fajne miejsce z pokazami wyczynów zwierząt. Trochę takie dziecinne... ale z drugiej strony fajne, jak ktoś nigdy w tego typu obiekcie nie był. Informacje o parku dostępne tutaj: http://www.marineparkmalta.com.
Wejściówka 18 Euro. Dodatkowo płatne zdjęcia ze zwierzętami, a za takie atrakcje jak pływanie z nimi trzeba sporo zapłacić.

zwiedzili 16.5% świata (33 państwa)
Zasoby: 255 wpisów255 14 komentarzy14 4392 zdjęcia4392 60 plików multimedialnych60

25.09.2019 - 04.10.2019

24.09.2019 - 24.09.2019